Serawa Pisang
Bahan-bahan:
5-6 biji pisang (ikut suka jenis pisang apa)
50gram sagu (agak2 ler)
5 sudu besar gula pasir.
1 tin santan pekat (400ml)pakai santan ori lagi sedap.
Air secukupnya
Secubit garam
1 helai daun pandan
Cara-cara:
Masak santan pekat dalam periuk dengan menggunakan api yg perlahan. Tambah sedikit air jika terlalu pekat. Jgn biarkan santan menggelegak terlalu kuat sbb nanti pecah santan. Masukkan daun pandan, gula apong (gula melaka), gula & secubit garam. Pisang dipotong ikut suka (akak suka potong menyerong). Cuci sagu kemudian toskan. Tunggu hingga santan agak masak sedikit baru masukkan pisang. Biar sebentar.
Masukkan sagu & biar sagu masak baru tutup api.
idea :
Thursday, December 17, 2009
Pisang dah Jadi Serawa
Posted by pulut itam at 7:31 AM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment