Bahan-bahan.
• 20 keping daun pisang dipotong segiempat sama
• 4 biji pisang yg dilenyek halus
• 70 gm tpg gandum
• 30 gm tpg jagung
• 70 gm gula melaka dicincang halus
• 4 sb pati santan
• secubit garam
Cara-cara
1.layukan daun pisang dlm air panas selama 30 saat.keringkan.
2.Pisang yg sudah dilenyek,dicampur dgn tepung gandum,tepung jagung,gula,garam dan pati santan.
3.Kalau adunan lembut,tambah tepung gandum sedikit.sebaliknya,jika keras tambah pati santan lagi.
4.Adunan tadi diambil satu sudu besar dan letak atas daun pisang.
5.Daun dilipat menindih dan lipat kedua-dua hujung untuk membungkus.
6.Air dalam pengukus biar mendidih dahulu sebelum letak lepat.kukus 20 minit.kemudian tambah air dalam pengukus dan kukus lepat selama 10 minit lagi.
idea :
Tuesday, December 15, 2009
Pisang Jadi Lepat
Posted by pulut itam at 4:47 AM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment